Forside
Brødskalaen

Brødskalaen

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Merkeordningen “Brødskalaen” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. I dag anslår man at cirka halvparten av brødene som selges er merket med Brødskalaen.Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet. Brød kan kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har invirkning på brødets næringsinnhold. Grovhetsmerkingen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

BRØDSKALAEN ER DELT INN I FIRE KATEGORIER:

BrødskalaenBrødskalaenBrødskalaenBrødskalaen

Fint brød: 0-25% sammalt mel eller hele korn

Halvgrovt brød: 25,1-50% sammalt mel eller hele korn

Grovt brød: 50,1-75% sammalt mel eller hele korn

Ekstra grovt brød: 75,1-100% sammalt mel eller hele korn

 

Les mer om ordningen her: http://www.nhomatogdrikke.no